Tvarohové gule plné bielkovín

MiZu
Nech sa páči:
Recept na zdravé tvarohové guľky s ovocím, posypané makom:
Ingrediencie (na 10-12 guliek):
Na cesto:
250 g jemného nízkotučného tvarohu
50 g ovsených vločiek (rozmixovaných na múku)
1 vajce
1 PL medu alebo javorového sirupu (voliteľné)
1 banán
Štipka soli
Na plnku:
10-12 ks čerstvého alebo mrazeného ovocia (napr. jahody, maliny, čučoriedky, marhule alebo slivky, podľa toho aké veľké gule budete robiť)
Na posyp:
2 PL mletého maku
1 PL práškového erythritolu alebo medu (voliteľné)
Na podávanie:
1-2 PL gréckeho jogurtu alebo proteínového krému
banán
Postup:
Príprava cesta:
V miske zmiešaj tvaroh, rozmixované ovsené vločky, vajce, med (ak používaš) a štipku soli. Vytvor jemné, nelepivé cesto. Ak je príliš mäkké, pridaj trochu ovsených vločiek.
Formovanie guliek:
Z cesta oddeľ malé kúsky (približne 30 g na jednu guľku).
Každý kúsok vytvaruj v ruke na placku, vlož do stredu ovocie a zabaľ do guľky.
Varenie:
V hrnci priveď vodu do varu a pridaj štipku soli.
Guľky vlož do vriacej vody a var ich, kým nevyplávajú na povrch (približne 5-7 minút).
Posyp:
Medzitým si priprav mak s erythritolom alebo iným sladidlom.
Hotové guľky opatrne vyber z vody, nechaj krátko odkvapkať a obaľ v mletej makovej zmesi.
Podávanie:
Guľky podávaj s lyžicou gréckeho jogurtu vyšľahaného s banánom, ktorý doplní chuť a zvýši obsah bielkovín.
Nutričné hodnoty (približne na 1 guľku):
Tieto tvarohové guľky sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu alebo ako zdravý dezert. 🥰 Dobrú chuť!