Banánové ovsené cookies s jogurtom

MiZu
Ingrediencie:
2 zrelé banány
1 šálka ovsených vločiek (približne 90 g)
1/2 šálky gréckeho jogurtu (približne 120 g, najlepšie s vysokým obsahom bielkovín)
1/4 šálky nasekaných orechov alebo semien (napr. vlašské orechy, mandľové plátky alebo chia semienka)
1/2 čajovej lyžičky mletého škorice
1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1/4 čajovej lyžičky vanilkovej esencie (voliteľné)
Štipka soli
Drobné ovocie, mrazené alebo čerstvé.
Postup:
Príprava cesta:
Rúru predhrejte na 180 °C (350 °F) a pripravte plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie.
Banány olúpte a roztlačte do hladkej kaše v miske.
Do banánovej kaše pridajte grécky jogurt, mletú škoricu, prášok do pečiva, vanilkovú esenciu a štipku soli. Dobre premiešajte.
Pridajte ovsené vločky a nasekané orechy alebo semienka do zmesi a dôkladne premiešajte.
Formovanie a pečenie:
Z cesta formujte malé guľôčky alebo kôpky a rozložte ich na pripravený plech na pečenie. Cookies sa pri pečení nerozšíria, takže ich formujte do konečného tvaru.
Pečte v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým cookies nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú pevné na dotyk.
Nechajte cookies vychladnúť na plechu 5 minút, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
Podávanie:
Cookies môžete podávať samostatne alebo s čerstvým ovocím na ozdobenie. Pre extra bielkoviny môžete cookies servírovať s ďalšou porciou gréckeho jogurtu.
Tento dezert je nielen chutný, ale aj výživný a bohatý na bielkoviny. Banán nahrádza cukor a poskytuje prírodnú sladkosť, zatiaľ čo ovsené vločky a orechy dodávajú potrebné živiny a textúru.